Jonge vrouw in brand gestoken door haar broer in Oost-Teheran

Onbekende vrouw
geboren: -
levend verbrand: 3 mei 2023
Woonplaats: Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: haar broer
Op 3 mei 2023 werd een jonge vrouw in het oosten van Teheran, Iran, levend verbrand bij een aanslag door haar broer. Volgens plaatselijke journalisten stak de broer haar neer in een SUV en overgoot haar vervolgens met benzine alvorens haar in brand te steken. De vrouw liep ernstige brandwonden op en ook de broer liep bij de daad brandwonden op. Een onbekende gebruikte een brandblusser om de vlammen te doven.

Zowel de broer als de zus werden naar het ziekenhuis gebracht; de vrouw bezweek aan haar verwondingen en overleed. De politie stelde een onderzoek in en het Openbaar Ministerie gelastte de aanhouding van de dader en heeft gevraagd om het motief te achterhalen.

De namen van de betrokkenen zijn niet bekend. Alle informatie is welkom!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .