Moeder van 2 kinderen doodgestoken door haar ex-man in Rendsburg

caret-down caret-up caret-left caret-right
Thurayya A.
geboren: 1981
Doodgestoken: 1 februari 2023
Woonplaats: Rendsburg (bij Kiel)
Herkomst: vermoedelijk Palestijn uit Syrië
Kinderen: 2 zonen (10 en 12 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar ex-man Adnan A. (60 jaar)
Op 1 februari 2023 brengt Thurayya haar kinderen naar school in Rendsburg-Mastbrook, komt niet thuis en wordt vermist. Op 11 februari vindt een boer haar lichaam in het veld tussen Börn en Klein Bennebek, ongeveer 30 km van Rendsburg.

Aanvankelijk wordt gezegd dat een "familielid" als dader is aangehouden. Het gaat om haar ex-man. Het is niet bekend of er nog meer familiebanden zijn. Wat wel bekend is, is dat Thurayya op sociale media schreef over scheiding, laster, onderdrukking en haat. Ongeveer 2 jaar eerder was Thurayya gescheiden van haar man. Na het delict worden de kinderen ondergebracht bij Bureau Jeugdzorg.

Thurayya zou in Syrië zijn opgegroeid. Haar ex-man is Palestijn. Hij zou in een autohandel hebben gewerkt en was gewelddadig en agressief.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .