Mogelijke poging tot eerwraak: man schiet vrouw in hoofd in Delmenhorst

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lorin
Geboren: 1988
Moordpoging: 10 februari 2023
Woonplaats: Delmenhorst (Nedersaksen)
Herkomst: Syrië / Koerden, mogelijk Yazidi's
Kinderen: 3 (8, 10, 12 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: onduidelijk
Een Syrisch-Koerdisch echtpaar heeft 3 kinderen en gaat uit elkaar. Op 10 februari 2023 brengt Lorin de kinderen naar het huis van hun vader. Een man op een fiets schiet Lorin door het raam in het hoofd. De BMW komt tot stilstand tegen een paaltje. De kinderen blijven "ongedeerd".

Lorin wordt naar het ziekenhuis gebracht, ondergaat een spoedoperatie en overleeft. De kinderen zijn getraumatiseerd en worden opgevangen door Bureau Jeugdzorg. De dader vlucht per fiets. Later wordt de ex-man gearresteerd, maar die is weer vrijgelaten. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .