Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nasibe K. en haar zoon
geboren: 1985, 2018
ontvoerd: 10 juni 2021
Woonplaats: Meckenheim (bij Bonn)
Herkomst: Albanië
Kinderen: de twee zijn moeder en zoon, er kunnen andere kinderen zijn
Dader: haar man Blerim (ten tijde van het misdrijf 39 jaar)
In november 2020 scheidt Nasibe van haar gewelddadige echtgenoot en vlucht met haar 3-jarige zoontje van Ratingen naar Meckenheim (beide Noordrijn-Westfalen). Daar wacht ze op de bus met haar zoon op 10 juni 2021. Een auto stopt, twee vrouwen sleuren hen in een SUV en nemen ze mee. Getuigen bellen de politie.

Haar man Blerim is gearresteerd in zijn flat in Ratingen. Hij heeft het vermoedelijk allemaal georganiseerd. Terwijl hij wordt ondervraagd, nemen de vrouwen de twee slachtoffers mee naar Albanië. Blerim is weer vrijgelaten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Onderzoek en getagd met , , .