Eerwraak verhaal

Sati K. en Muharrem K.
geboren: 1970, 1973
doodgeschoten: 17 juni 2021
Verblijfplaats: Espelkamp (NRW)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 3 of 4 (op het moment van het misdrijf 18-29 jaar)
Dader: haar ex-man Ercan K. (op het moment van het misdrijf 52 jaar)
Sati en Ercan hebben 3 of 4 volwassen kinderen en wonen in Diepenau (Nedersaksen). Sati gaat scheiden en verhuist met de kinderen, Ercan begint haar te stalken. Als beroep wordt metselaar opgegeven.

Op 16 juni 2021 is er een afspraak met de advocaat voor een echtscheiding. Om Sati te beschermen, is haar broer Muharrem de volgende dag in haar flat in Espelkamp (NRW). De ex-man breekt in en schiet de broer neer. Sati vlucht de straat op, haar ex-man schiet haar neer op 100 meter van het huis.

Buren bellen de politie. Ze vinden het lichaam van de broer in de flat en Sati zwaargewond op straat. Kort daarna sterft ze op de plaats delict.

Ercan barricadeert zich aanvankelijk in zijn huis in Diepenau (Nedersaksen), maar laat zich vervolgens arresteren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .