Eerwraak verhaal

Twee jonge vrouwen
geboren: 2004, 2002
doodgeschoten: 14 mei 2020
Woonplaats: Shamplan, Waziristan Pakistan
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: hun neef Muhammad Aslam
Op 14 mei 2020 worden twee vrouwen (16 en 18 jaar) doodgeschoten in het dorp Shamplan in het conservatieve stammengebied Waziristan in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Via social media werd de lokale politie gealarmeerd en gewezen op de waarschijnlijke achtergrond van de moorden: eerwraak. Het vermoeden bestaat dat de twee jonge vrouwen in opspraak zijn geraakt vanwege een ‘vulgaire video’ van 52 seconden die een jaar geleden is opgenomen maar een paar weken geleden zou zijn gepubliceerd op social media.

Op de video is te zien hoe Umer Ayaz (28 jaar) in een afgelegen gebied buiten met drie gesluierde vrouwen samen is, van wie hij er vervolgens twee kust. Hij is gearresteerd en aangeklaagd voor het maken en verspreiden van de "vulgaire" videoclip.

Mede omdat de videoclip viraal ging werden de zusjes er door hun boze neef Mohammad Aslam van beschuldigd dat zij met hun gedrag de familie eer hebben beschadigd.

Getuigen wijzen in de richting van Mohammad Aslam als dader, hij sloeg na de moorden op de vlucht. Op 21 mei 2020 wordt hij na een vijfdaagse klopjacht door de politie gearresteerd. De Politie is nu nog op zoek naar de derde vrouw die in de video is te zien. Zij wordt niet gekust door Umer Ayaz en zou de vrouw zijn van de vermoedelijke dader. Politie denkt dat ze is ondergedoken en maakt zich zorgen over haar veiligheid. De politie agenten betrokken bij het onderzoek ontvangen van de Inspecteur Generaal Sanaullah Abbasi contant geld als beloning en aanbevelingsbrieven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , .