Eerwraak verhaal

Esma
Geboren: 2000
Poging tot moord: 22 augustus 2021
Woonplaats: Kamen (NRW)
Herkomst: Syrië
Kinderen: 2
Dader: haar broer Abdullah A. (18 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Je zou kunnen zeggen dat deze poging tot moord "helemaal geen serieuze moordaanslag" is, omdat er geen ernstig gewond slachtoffer is. De feiten: Een Syrische man heeft 6 kinderen, waaronder een zoon Abdullah en een dochter die met een Syrische man in Syrië is getrouwd, die een hoofddoek draagt en op 21-jarige leeftijd 2 kinderen heeft.

Abdullah gaat in augustus achter zijn zus aan. De ruzie gaat de volgende dag verder. Abdullah gaat achter haar aan met een puntig keukengereedschap. Zij vlucht het huis uit, hij rent haar achterna met de "corer". In feite loopt een andere broer hem in de weg en een zus belt de politie.

De agenten houden Abdullah vast, die zijn moorddreigement herhaalt. Dus het arrestatiebevel is voor poging tot moord. Abdullah vertelt de magistraat over zijn beeld van vrouwen. Het is, volgens een bericht in de media, "niet verenigbaar met de westerse waardengemeenschap". Esma is niet de echte naam van het slachtoffer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .