Mohammed Taroos Khan veroordeeld tot minstens 25 jaar gevangenisstraf voor moord op zijn nichtje Somaiya Begum in Bradford

caret-down caret-up caret-left caret-right
Somaiya Begum
Geboren: 2001
Vermoord: 6 juli 2020
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Bradford, Verenigd Koninkrijk
Herkomst: Bangladesh
Kinderen: geen
Dader: Mohammed Taroos Khan, 53 jaar oud
Op 14 maart 2023 werd Mohammed Taroos Khan, een 53-jarige Bengaalse Brit, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf met een minimum van 25 jaar voor de moord op zijn 20-jarige nichtje, Somaiya Begum, omdat zij weigerde mee te werken aan een gedwongen huwelijk.

Somaiya, een universiteitsstudente, woonde bij haar grootmoeder en oom in Bradford. Een rechtbank had een beschermingsbevel tegen een gedwongen huwelijk uitgevaardigd nadat haar vader had geprobeerd haar te dwingen tot een huwelijk met een neef in Pakistan.

Somaiya werd vermist sinds 25 juni 2020 en haar lichaam werd op 6 juli 2020 in een tapijt gewikkeld gevonden op een braakliggend terrein in Bradford. Op camerabeelden was te zien hoe Mohammed Taroos Khan het lichaam van zijn nichtje uit zijn auto sleepte en op een braakliggend terrein dumpte. Pathologen konden door de ontbinding van haar lichaam de exacte doodsoorzaak niet vaststellen, maar in haar borst werd een 11 cm lange metalen spijker gevonden, die haar long had doorboord.

Tijdens het proces betoogde de aanklager dat de moord kon worden uitgelegd als een "ongepaste eerwraak", maar Jason Pitter KC, de advocaat van Khan, verklaarde dat "wat het ook was... het was niet eervol". Khan gaf toe de rechtsgang te hebben verstoord door Somaiya's lichaam te verbergen en te proberen haar mobiele telefoon te verbranden, maar ontkende dat hij schuldig was aan moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .