Eerwraak verhaal
geboren: 1994
vermoord: 19 januari 2020
Locatie: Al-Kharj (Saoedi-Arabië)
Herkomst: Saoedisch
Kinderen: geen
Daders: Vermoedelijk haar broers Ahmed en Nasser (beiden in de 30)
Halverwege januari ontstaat er ophef op Twitter vanwege tweets van Manal omdat ze eerst om hulp vraagt bij de zoektocht naar haar zus Qamar en later haar broers Ahmed en Nasser openlijk beschuldigd van betrokkenheid bij de moord omdat Qamar een publieke Snapchat had geopend.
In een video zegt hun moeder dat haar dochter zonder gerechtigheid is vermoord en vraagt Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman om gerechtigheid voor haar dochter. Ze moppert erover dat de politie Manal’s telefoon in beslag heeft genomen vanwege een tweet en suggereert dat de politie drukker is met het voorkomen van een negatieve beeldvorming van Saudi Arabia in de media dan met het oplossen van de moord.
Manal werd opgepakt en vastgezet door de politie en gedwongen om haar telefoon af te geven. De politie verwijderde verschillende tweets, agenten lieten haar tevergeefs smeken om haar telefoon terug te krijgen. Ze vertelden haar niet meer over de zaak te tweeten. Hun moeder vraagt zich af waar agenten het lef vandaan halen om dit zo te doen?
Vanwege alle ophef over de slechte behandeling van Manal, hebben de autoriteiten gereageerd en bevestigd dat er twee arrestaties zijn verricht in verband met de dood van Qamar.
De politie gaf een schriftelijke verklaring met daarin de volgende passages: "De veiligheidsdiensten van de politie van het gouvernement Al-Kharj hebben op 19 januari een melding ontvangen van een burger over de verdwijning van een jonge vrouw, 26 jaar oud.
"Uit de resultaten van de voorlopige onderzoeksprocedures blijkt dat haar lichaam is gevonden in een woestijn, 10 km van het gouvernement. Twee burgers van in de 30 zijn gearresteerd op verdenking van hun betrokkenheid bij het incident dat haar verdwijning en dood veroorzaakte".
De reacties op Twitter laten een beeld zien van een bevolking die het zat is dat de autoriteiten moordenaars van vrouwen met mildheid en genade behandelen, terwijl de "klokkenluiders" bij eremoorden die gewoon opkomen voor gerechtigheid door de autoriteiten meedogenloos en wreed worden behandeld.
Mensenrechtenactivisten in Saudi Arabia zijn bijzonder pessimistisch als het gaat over het krijgen van gerechtigheid voor Qamar en ze verwachten dat de daders uiteindelijk maximaal 3 jaar gevangenisstraf gaan krijgen.
Onze verwachting is dat Saudi Arabië als aartsconservatief land als laatste land ter wereld haar wet- en regelgeving in lijn gaat brengen met internationaal recht.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter