Soedan schaft strenge islamitische wetgeving af

caret-down caret-up caret-left caret-right
Soedan schaft de wetgeving af die geloofsafval strafbaar stelde met de dood en die de politie toestond om mensen in het openbaar te geselen. Niet-moslims zullen alcohol mogen drinken, importeren en verkopen, na de goedkeuring van het wetsvoorstel voor 2020 inzake de hervorming van het rechtssysteem.

Onder het islamitische bewind van de verjaagde president Omar Al Bashir werden afvalligheidswetten gebruikt om moslims aan te klagen die hun geloof bekritiseerden, of om te trouwen met een niet-moslim.

De nieuwe wetten zullen ook niet-moslims, een geschatte 3 procent minderheid in Soedan, toestaan om alcohol te drinken, te importeren en te verkopen. Moslims kunnen naar verluidt nog steeds worden gestraft als ze worden betrapt op het drinken van alcohol. Het drinken van alcohol is in Soedan streng verboden sinds september 1983, toen president Jaafar Nimeiri de islamitische wet (Sharia) in het land invoerde.

Het wetsvoorstel voor 2020 betreffende de hervorming van het juridische en justitiële stelsel is aangenomen. De tweede wet die de voorzitter van de Soedanese Soevereine Raad, Lt. Gen Abdelfattah El Burhan, heeft ondertekend is de Fundamental Rights and Freedoms Act van 2020, die voorziet in hervormingen op het gebied van mensenrechten en vrijheden door artikelen in een aantal wetten af te schaffen of te wijzigen, waaronder artikelen die de waardigheid van vrouwen aantasten, zoals genitale verminking van vrouwen (FGM) of de officiële toestemming die vrouwen van hun man nodig hebben om met hun kinderen buiten Soedan te mogen reizen.

Het ministerie van Justitie verklaarde dat deze stappen essentieel worden geacht voor het herstel van het recht in Soedan en om te voldoen aan de internationale justitiële normen.
Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met .