Wanneer gaat Koeweit artikel 153 afschaffen?

caret-down caret-up caret-left caret-right
"Goed voorbeeld doet goed volgen", is een van de vele spreekwoorden in de Nederlandse taal. In Koeweit kent men dit oude Hollandse gezegde niet en hecht men vooral waarde aan de kennis die men vindt in oude "heilige" boeken. Daarom hebben de Koeweitse autoriteiten ooit de wetartikelen 153 en 182 ingevoerd, die precies in de lijn liggen van de "heilige" geschriften. Het resultaat is een bijzonder lage gevangenisstraf van slechts 3 jaar en/of een lage boete van 39 euro voor het vermoorden van een vrouw, dochter of zuster wanneer zij iets verkeerds heeft gedaan, zoals overspel plegen.

De Koeweitse autoriteiten hebben moeite om het goede voorbeeld te volgen van Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten, Tunesië en Libanon, die er reeds voor hebben gekozen om dit soort oneerlijke speciale wetten, die erop gericht zijn de straffen voor het doden of mishandelen van vrouwen te verlagen, te schrappen. Deze landen voerden aan dat zij hun wetten meer in overeenstemming wilden brengen met die van de internationale gemeenschap.

Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat de gepercipieerde pakkans en de hoogte van de straf een rol spelen bij de praktijk van eremoorden. In Iran zijn er verhalen van vaders die vóór de moord op hun dochter een strafrechtadvocaat hebben geraadpleegd om bevestiging te krijgen dat de straf voor het doden van een dochter slechts 3 jaar bedraagt.

Als de autoriteiten in Koeweit en Iran eerwraak echt effectief willen gaan bestrijden, dan is het noodzakelijk dat zij allereerst alle speciale wetten afschaffen die bedoeld zijn om daders van eerwraak te beschermen tegen het krijgen van eerlijke straffen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , .