Eerwraak verhaal

Nadia
geboren: onbekend
Poging tot moord: 1 september 2020
Woonplaats: Rotterdam
Oorsprong: Marokkaans
Kinderen: onbekend
Dader: familielid Mohamed El M. (27 jaar oud bij de misdaad)
Nadia is door een familielid uit Vlaardingen zwaar lichamelijk letsel toegebracht terwijl zij gevangen werd gehouden in een Rotterdamse woning.

Op 1 september beroofde de 27-jarige Mohamed El M. het slachtoffer wederrechtelijk van haar vrijheid door haar tegen haar wil vast te houden, op te sluiten in een slaapkamer en de voordeur van de woning op slot te doen. Vervolgens werden haar telefoon en sleutels afgenomen, waarbij ze werd gemaand om te blijven zitten.

Daarna begonnen de gewelddadigheden, waarbij Mohamed volgens het OM hulp kreeg van anderen. Het doel was om de vrouw van het leven te beroven.

Voor het OM staat vast dat Mohamed El M. herhaaldelijk, met kracht met zijn vuisten en met zijn (vlakke) handen, Nadia tegen het hoofd heeft geslagen en gestompt.

Uiteindelijk werd Nadia's keel dichtgeknepen en heeft Mohamed El M. op haar ingeslagen met een halter en dumbellstang met gewichten eraan. De uitvoering van de moord werd niet voltooid.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , .