Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Neelam Kumar
geboren: 2003
onthoofd: 3 maart 2021
Plaats: Hardoi, Uttar Pradesh
Herkomst: India
Kinderen: geen
Dader: haar vader Sarvesh Kumar
De 17-jarige Neelam Kumar, leerlinge van klas 12, was de oudste van vier kinderen - drie meisjes en een jongen. Op 3 maart 2021 werd ze door haar vader Sarvesh Kumar in haar kamer ingesloten en met een hakmes onthoofd.

Sarvesh Kumar werd met het afgehakte hoofd van Neelam gezien in de straten van Pandetara. Hij was op weg naar het politiebureau, ongeveer 2 km van zijn dorp.

Ooggetuigen belden de politie. Twee agenten onderbraken zijn voettocht, waarbij één van de agenten de ontmoeting op video zou vastleggen.

Ze vroegen hem naar zijn naam, waar hij vandaan komt en wiens hoofd het was. Sarvesh Kumar antwoordt zonder aarzeling: "Ik heb het gedaan. Er was niemand anders. Ik sloot de deur en deed het. Het lichaam ligt in de kamer."

De Indiase vader zei verder dat hij haar minnaar ook zou hebben vermoord, als hij hem had kunnen opsporen.

Agenten vroegen hem het hoofd neer te leggen en hij deed dat zonder protest.

Een video van een politieagent die het hoofd van Neelam vasthoudt, ging viral op sociale media. De agent die op het Mahila politiebureau werkzaam is, werd geschorst. Zijn leidinggevende, Laxmi Singh, zei dat het de verantwoordelijkheid van de politie is om de openbare orde te handhaven en dat agenten zich ook gedisciplineerd moeten gedragen. "De agent hield het hoofd van het onthoofde meisje vast en maakte daarmee een wandeling door het politiebureau," zei ze.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .