Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Marika
geboren: 1985
Gewurgd en in brand gestoken: 24 januari 2010
Verblijfplaats: Olpe
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Irak
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-partner Kerim T. / Awad K. (ten tijde van het misdrijf 27 jaar)
De dader wordt op een gegeven moment Awad K. genoemd, bij de ZDF Kerim T. uit Gerlingen. Hij slaat zijn vriendin in oktober 2008 met een houten knuppel in elkaar en heeft daardoor een strafblad. Tegenover anderen dreigt hij haar te doden als ze het uitmaakt. Blijkbaar beschouwt Kerim / Awad zijn vriendin als eigendom.

Marika is kantoorbediende en breekt in 2009 met Kerim / Awad. Ze gooit hem uit het appartement. Hij geeft de sleutel echter niet terug en zij laat het slot niet vervangen.

Op 24 januari 2010 dringt hij dus haar appartement binnen en wurgt haar met een sjaal. Blijkbaar had Marika een afspraak met de fotograaf de volgende dag. De jurk die ze daar wilde dragen, legt de dader op het lichaam en steekt het in brand. Het vuur is echter waarschijnlijk slechts smeulend.

DNA-sporen wijzen naar de ex-vriend als de dader. In de rechtbank, ontkent hij de misdaad. Een psychiatrisch rapport sluit schuldverlichtende psychologische redenen uit.

Het Landgericht Siegen veroordeelde de dader in september 2010 wegens doodslag en poging tot brandstichting met verzwarende omstandigheden tot 14 jaar gevangenisstraf. Het beroep wordt in 2011 verworpen door het Federale Hof van Justitie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .