Eerwraak verhaal
geboren: 1972
neergestoken: 29 januari 2010
Woonplaats: Schlüchtern (Hessen)
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 2 dochters (8, 13 jaar), 1 zoon (11 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Farid (op het moment van het misdrijf 40 of 43 jaar)
Farid studeerde rechten in Afghanistan en spreekt vloeiend Duits. Men zegt dat hij goed geïntegreerd is. Andere bronnen beschrijven hem als opvliegend en "fundamentalistisch". Er is veel ruzie in zijn huwelijk. Zijn vrouw wil van hem scheiden en verhuist in de zomer van 2009 uit hun gezamenlijke appartement.
Op 29 januari 2010 slaapt Khatera daar echter weer, mogelijk omdat een van de kinderen haar dat heeft gevraagd. Vroeg in de ochtend stak de Afghaan zijn vrouw dood met 21 messteken voor de ogen van hun drie gemeenschappelijke kinderen. In antwoord op vragen van de rechtbank zal hij later zeggen dat hij zich daarna opgelucht voelde, het mes had afgewassen en zichzelf bij de politie had aangegeven.
Voor de rechtbank van Hanau getuigt Farid in juni 2010 dat hij trots voor de rechter staat en zich niet wil verantwoorden. Zijn oudste dochter was een vreemde voor hem geworden. Het meisje gaat naar de middelbare school, heeft muziek- en balletles. De vader wil niet dat ze een praktische opleiding doet. Mogelijk vermoedt hij dat hij haar niet naar zijn zin zal kunnen uithuwelijken.
In de rechtbank wordt ook duidelijk dat Farid zijn vrouw jarenlang heeft mishandeld. De rechters zien het als bewezen dat hij de moord strategisch heeft gepland. Hiervoor krijgt hij in juni 2010 levenslang. De bijzondere zwaarte van de schuld wordt vastgesteld.
Khatera is niet de echte naam van de vrouw.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Vrouw in gezicht gestoken in Berlijnse wijk Neukölln
-
“We zijn hier niet in Irak”, zegt aanklager in de Duitse rechtszaal
-
Moeder van drie kinderen doodgestoken in Frankfurt
-
Eerwraak in Rabat (Iran): 16-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Man wurgt zijn vrouw in Radeberg (Saksen)
-
Eerwraak in Varamin, Iran: Een vrouw doodgestoken door haar man
-
Femicide in Ravansar: Een 14-jarig meisje vermoord door haar broer
-
Femicide in Karaj, Iran: Een vrouw vermoord door haar man vanwege ‘eer’
-
Eerwraak in Rajanpur, Pakistan: Vrouw gestenigd door echtgenoot en zijn broers
-
Een 21-jarige man doodde zijn 16-jarige verloofde in Maragheh, Iran