Eerwraak verhaal
geboren: 1981
doodgestoken: 16 november 2007
Woonplaats: Gelsenkirchen
Herkomst: slachtoffer: Duitsland, dader: Turkije
Kinderen: twee kinderen en een ongeboren
Dader: haar gescheiden echtgenoot Ramazan U. (ten tijde van het misdrijf 33 jaar)
Jasmin en Ramazan trouwen in 2000. Ze wonen in de wijk Rotthausen in Gelsenkirchen. Er zijn verschillende politie-interventies vanwege huiselijk geweld. Als ze uit elkaar gaan, verhuist Ramazan naar Bottrop. Maar hij komt ook steeds weer terug en brengt tijd door in de flat van de familie.
Op 16 november 2007 heeft Jasmin een afspraak met de advocaat. Het gaat over de voogdij. Ramazan belt en wil naar Bottrop gereden worden. Tijdens de rit, ontstaat er een ruzie. Hij pakt een schroevendraaier uit het handschoenenkastje en steekt Jasmin negen keer. Zes prikken raakten haar hoofd en beide ogen. De dader rent weg.
In de rechtszaal wordt Jasmin's noodoproep aan de politie afgespeeld. Waar heeft de dader haar neergestoken? "In het oog. Ik kan mijn ogen niet meer open doen." Dan verliest Jasmin het bewustzijn. De dader zegt ook tegen de politie: "Ik heb mijn vrouw neergestoken."
De politie breekt het raam, brengt de vrouw naar het ziekenhuis. Twaalf dagen later sterft ze. Ze was twaalf weken zwanger (waarschijnlijk een gewild kind, waarschijnlijk van hem).
Voor de juryrechtbank in Essen getuigt hij dat zijn vrouw hem vaak heeft beledigd. Toen knapte er iets. In juni 2008 werd Ramazan veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens doodslag.
Ramazan moet in 2016 naar Turkije worden uitgewezen. Daarna mag hij 10 jaar lang niet naar Duitsland terugkeren. Hij gaat hiertegen in beroep. Hij zou liever in Duitsland wonen. De zaak wordt in november 2015 geseponeerd, uitdrukkelijk wegens het risico op herhaling.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter