Eerwraak verhaal
geboren: 1982
doodgestoken: 16 november 2006
Woonplaats: Wiesbaden
Herkomst: Turkije
Kinderen: een 4-jarige dochter ten tijde van het misdrijf
Dader: haar gescheiden echtgenoot Tuncay I. (27 jaar), al enkele jaren in Duitsland
Sevgi is geboren in Duitsland en opgegroeid in Wiesbaden. Ze studeert af aan de Realschule en loopt stage als juridisch medewerker. Zij is vermoedelijk op oudejaarsavond 2000/2001 tijdens een vakantie in Turkije uitgehuwelijkt aan een familielid. Tuncay komt naar Duitsland, maar leert de taal nooit. In plaats daarvan - zo wordt gezegd - gokt en drinkt hij. Hun dochter wordt geboren in 2002.
Spoedig wil Sevgi scheiden. Haar man is gewelddadig en komt snel onder de aandacht van de politie. In de herfst van 2006 volgt er een benaderingsverbod zodat Tuncay niet meer bij haar en hun dochter in de buurt mag komen.
Hij houdt zich daar niet aan en moet drie dagen in hechtenis blijven. De verklaring van Sevgi zegt dat ze bang is dat hij haar zal vermoorden. Zij krijgt het verblijfsrecht voor haar dochter.
In november 2006 (d.w.z. terwijl zij nog steeds onder een benaderingsverbod valt) zit Sevgi met haar dochter in een kantoor, mogelijk van haar nieuwe vriend. Tuncay trapt de glazen deur van buitenaf in en doodt zijn vrouw met 10, 16 of 18 messteken voor de ogen van hun vierjarige dochter. Terwijl de moeder doodbloedt, neemt hij het meisje mee en vlucht. Maar Sevgi is nog steeds in staat om een naam van de dader te geven aan de toegesnelde politie. Bovendien zijn er getuigen die hem hebben geobserveerd.
Tuncay vlucht naar het restaurant waar hij als kok werkt. Daar laat hij zijn dochter achter. Later wordt hij gearresteerd in een café in Mainz. Eerst ontkent hij de misdaad. Volgens andere rapporten weigert hij te getuigen. Op een gegeven moment bekent hij, maar beweert zich de misdaad niet te herinneren. Toch zegt hij in een verhoor: "Ik ben er niet blij mee, maar ik ben ook niet bedroefd. Het bezorgde me veel problemen." Zelfs tijdens het proces toont hij geen berouw. Terwijl hij nog in hechtenis is, schrijft hij een brief aan zijn vader, waarin hij zegt dat zijn vrouw de straf heeft gekregen die ze verdiende.
Tuncay wordt in juli 2007 veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De verdediging gaat in beroep bij het Federale Hooggerechtshof. De dochter wordt in een pleeggezin geplaatst. Als haar vader vrijkomt, zal ze 18 jaar oud zijn (ervan uitgaande dat hij de volledige straf uitzit). Als zij dan niet volgens zijn waarden leeft, kan zij ook in gevaar zijn.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Bronnen:
|
|
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter