Dorp in Haryana, India, staat achter ouders die eerwraak pleegden: 'Ze waarschuwden, ze luisterde niet'

Maafi
Leeftijd: 21
Gewurgd : 14 september 2023
Woonplaats: Balu, Haryana
Herkomst: India
Kinderen: -
Daders: ouders Suresh Kumar en Bala Dev
In het vredige dorp Balu in Haryana in het noordwesten van India, voltrok zich een tragische gebeurtenis waarbij een 21-jarige vrouw genaamd Maafi om het leven kwam. Haar ouders, Suresh Kumar en Bala Devi, worden beschuldigd van haar moord, die plaatsvond vanwege haar relatie met Rohit, een man uit een ander Dalit-subkaste. De moord volgde op een mislukte ontsnappingspoging van het stel.

Rohit kwam op 14 september 's avonds naar Balu op zijn motorfiets, vastbesloten om Maafi op te halen en samen te vluchten. Net toen hij zijn motorfiets wilde starten, werden ze betrapt door Bala Devi, de moeder van Maafi. Bala Devi stormde naar buiten en trok haar dochter van de motorfiets af. Rohit vluchtte weg en Maafi werd naar huis gesleept. Daar werd ze gewurgd door haar eigen ouders.

Nog geen maand na haar haastige crematie worstelt haar eigen oom om haar naam te herinneren. "Wat is haar naam? Wat is haar naam? Ik kan het me gewoon niet herinneren," zegt hij.

De reacties in het dorp zijn gemengd. Terwijl sommigen de ouders van Maafi verdedigen, stellen anderen vragen bij de strikte maatschappelijke normen die hebben geleid tot deze tragische afloop. Een dorpsbewoner rechtvaardigt de daad van Maafi's ouders: "Wat moeten ouders doen als hun dochter probeert weg te lopen met een man? Haar laten gaan? Ze hebben haar gewaarschuwd, maar ze wilde niet luisteren. Nu lijden ze in de gevangenis." Deze reacties belichten de diepgewortelde maatschappelijke druk en culturele verwachtingen waarmee jonge stellen in India worden geconfronteerd.

Maafi's ouders zijn aangeklaagd voor moord (artikel 302) en het verbergen van bewijs van een gepleegd misdrijf (artikel 201) volgens het Indiase strafrecht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .