Eerwraak in Chennai, India: Jonge Dalit doodgestoken

caret-down caret-up caret-left caret-right
G Pravin
Leeftijd: 22
Doodgestoken: 24 februari 2024
Woonplaats: Pallikaranai, Chennai, Tamil Nadu
Oorsprong: India
Kinderen: Geen
Daders: D Dinesh (23) van Jalladianpet, N Sriram (18), S Vishnu Raj (25), R Stephen Kumar (24), B Jothi Lingam (25)
Op zaterdagavond 24 februari 2024 ging de 22-jarige fietsenmaker G Pravin eten kopen voor zijn gezin. Hij kreeg een telefoontje van Sriram, een vriend, om hem te ontmoeten op een bepaalde locatie. Bij zijn aankomst werd Pravin overvallen door een bende van vijf leden, waaronder zijn zwager, de 23-jarige D Dinesh. Hij werd met messen doodgehakt in de buurt van een bar in Pallikaranai. De daders werden de volgende dag gearresteerd.

De politie van Pallikaranai meldde dat Sriram de bende had getipt en had geholpen bij de moord. Pravin en D Sharmila (20) uit Jalladianpet, momenteel vierdejaars aan een privéschool, hadden al sinds hun schooltijd een relatie, ondanks dat ze tot verschillende kasten behoorden. Het stel trouwde in oktober ondanks tegenwerking van haar ouders. Sharmila's familie had het koppel bedreigd en een zaak tegen Pravin aangespannen, op beschuldiging van ontvoering. Toen het echtpaar het politiebureau bezocht om duidelijk te maken dat het huwelijk met wederzijds goedvinden was gesloten, dreigde haar broer hen te vermoorden.

Een politiefunctionaris merkte op dat de overledene ook een verdachte was in de moord op een straatverkoper in 2022. Er wordt gespeculeerd dat deze moord mogelijk als vergelding is gepleegd, omdat drie van de daders bevriend waren met de gedode straatverkoper.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .