Eerwraak in Isfahan, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader

Zeynab HoseinKhani
Leeftijd: 19
Verstikt: 19 februari 2024
Woonplaats: Najafabad, Isfahan
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Dader: Vader
Op dinsdag 19 februari 2024 werd een 19-jarige jonge vrouw genaamd Zeynab HoseinKhani in Isfahan door haar eigen vader vermoord, gemotiveerd door zogenaamde eer, door middel van verstikking en meerdere slagen op haar hoofd met bakstenen. De verdachte is aangehouden maar er is geen aanklager en volgens de wetten van de Islamitische Republiek kan hij binnenkort worden vrijgelaten.

Volgens de berichten werd Zeynab HoseinKhani vermoord door haar vader onder het voorwendsel dat ze een relatie had met een jonge man. Het is het vermelden waard dat de moeder van Zeynab tien jaar geleden is overleden, en de vader van deze jonge vrouw heeft haar en haar dertienjarige zus Zahra jarenlang verhinderd om met familieleden om te gaan.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .