Eerwraak verhaal
Geboren: 1981
gestikt: 23/24 augustus 1999
Verblijfplaats: Bremen
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Daders: vier Koerden: Sehmus M., Ahmet T., Iskender T., Mehmet E.
In 1999 verdrinken drie Koerden, allen PKK-leden, de achttienjarige Ayse in de modder aan de oever van de Weser. Tegen de wil van haar ouders en tegen de wil van de partij, woonde zij samen met de 23-jarige Koerd Serif Alpsozman. De laatste had gevochten voor de PKK in Turkije, zijn voeten zijn verbrijzeld, zijn ruggengraat gewond. Toch moet hij zijn leven aan de partij wijden. Zelfs als hij verlamd naar Duitsland komt, mag hij niet trouwen, althans niet met een PKK-kameraad.
Op een pro-Koerdische demonstratie ontmoet hij Ayse en trekt bij haar in. Maar niet alleen de partij, maar ook haar vader is er tegen. Hij heeft zijn dochter al aan iemand anders beloofd. Een ander krantenbericht zegt dat Serif na zijn terugkeer bij Ayse's familie verbleef en haar daar ontmoette.
Ondanks dat trouwen de twee in het geheim. Dus wendt de vader zich tot de PKK om zijn wil af te dwingen. Het jonge paar wordt voor een commissie gedaagd, maar verschijnt niet. De voor Bremen-Noord verantwoordelijke gebiedsmanager, Mehmet E., geeft vervolgens drie jonge mannen opdracht het jonge paar te doden. Ayse wordt verstikt, Serif wordt doodgeslagen en dan overreden.
In april 2001 bestempelt de arrondissementsrechtbank van Bremen het misdrijf niet als moord, maar als doodslag. Er was geen basismotief: de bekende verdachten konden niet worden beschuldigd van basismotieven wegens hun sterk geïnternaliseerde inheemse waarden. Daarom was de misdaad geen moord, maar doodslag. Mehmet zal negen jaar en zes maanden gevangenisstraf krijgen, de anderen tussen 13 en 15 jaar. Een van hen werd vertegenwoordigd door schandaaladvocaat Rolf Bossi, die een mandaat op zich heeft genomen in verscheidene zaken betreffende eerwraak.
In februari 2002 vernietigde het Federale Hooggerechtshof de veroordeling van de drie belangrijkste daders. Maar zelfs in het nieuwe proces blijft het doodslag vanwege "de opvoedingstraditie van hun volk". De vader van Ayse, wiens eer op het spel stond, is verschenen als medeaanklager (niet als verweerder).
In de zomer van 2014 is de dubbele moord opnieuw in de media: er zijn nog steeds dossiers over de helpers van de moordenaars die 15 jaar na het misdrijf nog niet door de arrondissementsrechtbank van Bremen zijn behandeld. De zaak vordert niet, in 2015 wordt het dossier gesloten.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord