Eerwraak verhaal

Eda
geboren: 1995
Poging tot moord: 2 september 2019
Verblijfplaats: Maintal (bij Hanau)
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar vriendje (35 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
In de vroege ochtend van 2 september 2019 schiet een man zijn vriendin in het hoofd op de open straat in Maintal-Dörnigheim. Het slachtoffer is ernstig gewond en wordt naar het ziekenhuis gebracht, ondergaat een spoedoperatie en overleeft het.

De dader vlucht, maar wordt gepakt na een zoektocht van 90 minuten.

Dit geval hoeft niet noodzakelijkerwijs te maken te hebben met een eremotief. Een herhaalde formulering doet echter de vraag rijzen: het motief zou moeten zijn dat de vrouw "contact heeft gehad met een andere man". De echte namen en de herkomst van de dader en het slachtoffer zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .