Eerwraak verhaal
Geboren: 1990
Poging tot moord: 10/11 november 2010
Woonplaats: Berlijn-Reinickendorf
Herkomst: Palestijns / Libanon
Kinderen: geen
Daders: de broers Abdullah en Mohamad M. (ten tijde van het misdrijf 18 en 23 jaar, geboren in Duitsland)
Eén van de zeldzame eremoorden op een man, respectievelijk, het blijft bij een moordaanslag.
De broers Abdullah en Mohamad slaan hun 16-jarige zus Sara in elkaar omdat ze haar relatie met een vier jaar oudere man niet accepteren. In de rechtbank zullen ze later zeggen dat ze de relatie beschouwden als een schending van de familie-eer.
Sara begon en stopte met de opleiding tandartsassistente. In totaal heeft ze 4 oudere broers en 1 jonger zusje. Zij zijn allen in Berlijn geboren nadat hun ouders in 1978 vanuit Libanon naar Berlijn kwamen. Omdat de vader ernstig ziek is, voelt de oudste zoon Mohamad zich het hoofd van het gezin.
Op de avond van 11 november 2010 dwingen de broers Sara onder doodsbedreigingen om haar vriend te bellen en hem naar een winkelcentrum te lokken. Daar hebben de broers, samen met een medeplichtige Ayad A. (24 jaar), Ghassan aangevallen met een mes: "Je zal sterven vandaag, je verdient het, dit is de eer, geen plezier," schreeuwt een van de aanvallers, wordt later gezegd in de rechtbank.
Een andere man haalt de vechters uit elkaar. Het is mogelijk dat deze "familievriend" Jamal (40 jaar) werd gestuurd door de vader van de twee broers. Ondertussen waren hun moeder en grootmoeder met Sara naar de plaats van de misdaad gegaan en dwongen haar om vanuit de auto getuige te zijn van de misdaad. Later nemen ze het moordwapen mee. Een voorbijganger belt de politie, die Mohamad arresteert. De broer Abdullah geeft zich de volgende dag over aan de politie. Sara wordt dan tijdelijk in een opvangtehuis voor vrouwen geplaatst.
In juni 2011 begint het proces over de poging tot moord voor de jeugdafdeling van de arrondissementsrechtbank Berlijn-Moabit. De broers en ook het slachtoffer zwijgen. Sara's moeder zou hebben gezegd dat haar dochter een slet was en schuldig voor het ongeluk van haar broers. In december trekt Ghassan zijn klacht in. Blijkbaar is er een buitengerechtelijke schikking. Ghassan en Sara trouwen volgens de islamitische wet.
In juli 2011 wordt Mohamad veroordeeld tot 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, Abdullah en zijn medeplichtige Ayad tot 2 jaar en 6 maanden. In de motivering van het vonnis worden de intentie om te doden en een eermotief expliciet genoemd.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter