Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kader K.
geboren: 1988
Poging tot moord: 20 november 2016
Woonplaats: Hameln (Niedersachsen)
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: 1 zoon (2 jaar)
Dader: haar ex-vriendje Nurretin B. (38 jaar)
In augustus 2013 trouwt Kader met haar vriend Nurretin, eerst met een Koerdische bruiloft, later met een islamitische ceremonie. Ze trouwen niet officieel voor de burgerlijke stand omdat Nurretin al getrouwd is met een andere vrouw en nog niet gescheiden is. Ze wonen in Bad Münder bij Hannover en hebben een zoon, geboren in januari 2014. Ze hebben waarschijnlijk allemaal Duitse paspoorten en behoren tot Turks-Koerdische uitgebreide families. Andere rapporten zeggen dat het twee Arabische clans uit Libanon en Turkije zijn.

Twee maanden na de geboorte neemt Kader afstand en verhuist naar haar moeder in Hameln. Nurretin wil dit niet accepteren. Hij bedreigt haar. Kader gaat naar de politie en geeft hem aan. De politie geeft een toespraak over het gevaar. Op dit moment is de dader hertrouwd, dit keer met een Syrische vrouw.

Op 20 november 2016 brengt Nurretin zijn zoon aan het einde van het weekend naar huis. Hij steekt zijn ex-vriendin één keer in de borst en één keer in de maag. Hij legt dan een draagdoek om haar nek, bevestigt het touw aan de trekhaak van zijn auto, versnelt en sleept haar door verschillende straten. Hun zoon zit in de auto. Het is mogelijk dat hij zijn moeder al daarvoor heeft gezien of dat hij haar geschreeuw tijdens het rijden hoort.

Het touw komt los, voetgangers vinden de vrouw ernstig gewond. Kader wordt geopereerd, een helikopter brengt haar naar een speciale kliniek, waar ze weer geopereerd wordt, maar haar leven is nog steeds in gevaar.

Nurretin geeft zichzelf aan bij de politie. De politie spreekt van beveiligingsmaatregelen omdat ze bang is voor wraakacties van grote uitgebreide families.

Een Koerdische buurvrouw geeft haar mening in de media: in haar gemeenschap zijn de mannen "altijd zo extreem". Ze wilden altijd al onmiddellijk toeslaan en dreigden met moord. Het zou niet worden geaccepteerd als vrouwen te zelfverzekerd zouden worden. Ze wijst ook op de trotse uitdrukking op het gezicht van de dader bij zijn arrestatie, die op de foto's te zien is. Dit aspect is ook kenmerkend voor een eremoord: de dader is er vast van overtuigd dat hij het juiste heeft gedaan. Hij heeft publiekelijk laten zien dat hij met alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft, in staat is zijn aanspraak op de macht te doen gelden en zo zijn eer te herstellen.

In januari 2017 wordt Kader door de politie ondervraagd. Omdat ze nog steeds onstabiel is, moet het verhoor worden gestopt. Ze is echter ontslagen uit de kliniek en zit waarschijnlijk in een revalidatiekliniek.

In mei 2017 begint het proces wegens poging tot moord bij de regionale rechtbank van Hannover. Kader getuigt dat vrouwen slaaf zijn van de dader. Het pleidooi wordt in dezelfde maand gevoerd: Het Openbaar Ministerie over levenslange gevangenisstraf, de verdediging over 14 jaar gevangenisstraf. De dader wordt veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Compensatie voor pijn en lijden is overeengekomen.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .