Eerwraak verhaal
geboren: 1968
doodgestoken: 24 mei 1992
Woonplaats: Essen
Herkomst: Dader: Libanon; Slachtoffer: Duitsland
Kinderen: 1 dochter (3 jaar ten tijde van het misdrijf), 1 zoon (1 jaar)
Dader: haar echtgenoot Taleb Hussein Zaaiter (25 jaar)
In april 1988, trouwen Martina en Taleb. Ze hebben een dochter en een zoon. Er is sinds ten laatste 1992 een crisis, Taleb mishandelt zijn vrouw.
Martina wil na vier jaar huwelijk van hem scheiden. Taleb wil dit niet accepteren. Er ontstaat een ruzie in de gedeelde flat. Hij steekt haar 30 keer met een keukenmes.
De dader vlucht met de kinderen (die hij eerder in zijn paspoort had laten inschrijven) in een terreinwagen, die een week later in Nederland wordt teruggevonden. Hij geeft de kinderen aan landgenoten die ze voor 5000 gulden naar Libanon brengen - vermoedelijk met vervalste paspoorten. Een paar maanden later vlucht hij zelf met een Grieks paspoort via België en Canada naar de VS. Daar houdt hij illegaal zijn hoofd boven water met tijdelijke baantjes.
Eén dag na de misdaad vindt Martina's moeder het lichaam van haar dochter op de keukenvloer. Het moordwapen ligt over haar schaamstreek.
De dader wordt gezocht op grond van een internationaal arrestatiebevel. Maar het is pas 18 jaar later dat hij in januari 2011 in de VS wordt gearresteerd. Hij wordt in hechtenis genomen en uitgeleverd aan Duitsland. De kinderen zouden thans als volwassenen in Libanon wonen.
In oktober 2011 begint het proces. Het blijkt dat Taleb al die jaren illegaal in de VS had gewoond en naar Libanon wilde reizen voor de bruiloft van zijn dochter. Aangezien hij geen visum kon aanvragen, gaf hij zichzelf aan bij de autoriteiten en hoopte hij te worden uitgezet naar Libanon. De FBI vond het 18-jarige arrestatiebevel en leverde hem op 15 april 2011 uit aan Duitsland.
Voor de rechtbank van Essen geeft Taleb het misdrijf toe, maar beweert dat zijn vrouw de ruzie begon en hem aanviel. Hiervoor krijgt hij in januari 2012 een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord