Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nigina H.
geboren: 1997
gestoken: 27 november 2013
Woonplaats: Bad Homburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen, ze was pas 16 jaar oud
Dader: haar vader Abdul Karim H. (40 jaar)
Nigina is geboren in Kabul, haar twee jongere broers en zussen in Duitsland. Sinds 2000 worden kinderen en ouders erkend als asielzoekers en wonen ze in Bad Homburg. Naar verluidt was de vader een politieagent in Afghanistan. Hij werkt niet in Duitsland. Zijn vrouw werkt in een bejaardentehuis.

Karim is een gewelddadige echtgenoot. Zijn vrouw Seta vlucht met hun 4-jarige zoon naar een vrouwenopvang. Op een rechtszitting krijgt de vader desondanks de voogdij over de twee meisjes (11 en 16 jaar), naar verluidt op hun verzoek.

Op 27 november steekt Karim zijn dochter Nigina met 40 steken, waarvan vele in de hals, alsof het een insnijding is. Ze bloedt dood. Hij verbergt haar onder dozen in de kelder.

Een paar dagen later komen moeder en zoon op bezoek. Naar verluidt is Nigina bij een vriendin thuis. Omdat ze niet naar school komt, belt de jeugdwelzijnsdienst Karim. Daarna verdwijnt hij, gaat naar Nederland, maar komt weer terug. Familieleden ontdekken het lichaam in de kelder.

Weinig dagen later wordt Abdul Karim gearresteerd op een politiebureau. Waarschijnlijk wilde hij doen alsof hij dronken was. Er zijn tapes waarop hij zijn misdaad lallend toegeeft. In oktober 2014 begint het proces bij de regionale rechtbank in Frankfurt/M. De advocaat van de verdediging probeert tevergeefs te voorkomen dat de bekentenis in de rechtbank wordt afgespeeld. In november wordt de dader veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .