Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sampre B.
geboren: 1984
doodgestoken: 14 oktober 2013
Woonplaats: München-Giesing
Herkomst: Griekenland/Turkse grens
Kinderen: 2 zonen (6 en 8 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Taifoun A. (33 jaar)
Taifoun behoort tot de Turkse minderheid in Griekenland, komt uit het Grieks-Turkse grensgebied en is een moslim. Hij zal waarschijnlijk rond 2005 met Sampre trouwen. Ze hebben twee zonen.

Aan het begin van 2011 komt de familie naar Duitsland. Met de verhuizing is de relatie in crisis. Er zijn verschillende gevallen van huiselijk geweld geregistreerd. Taifoun dreigt zuur in het gezicht van zijn vrouw te gooien of "haar te steken". Sampre trok haar aanklacht twee keer in en weigerde te getuigen. In 2013 lukt het haar toch en wordt Taifoun door de rechtbank uit het appartement gezet. Er wordt een straatverbod opgelegd.

Maar Taifoun, die waarschijnlijk alleen Turks spreekt en werkt als keukenhulp, houdt zich er niet aan. Op 14 oktober 2013 ligt hij in het trappenhuis op zijn vrouw te wachten en steekt haar dood. Een buurman waarschuwt de politie. De noodarts kan alleen de dood van Sampres vaststellen. De zonen zijn op school en op de kleuterschool ten tijde van het misdrijf. Later geeft Taifoun zichzelf aan bij de politie. De zonen worden in de zorg van de jeugdzorg geplaatst.

Er wordt gezegd dat familieleden van de dader huilden toen het lichaam werd meegenomen - maar niet voor de dode vrouw, maar voor Taifoun, die nu in hechtenis is.

In februari 2015 wordt de dader door de regionale rechtbank van München veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt bepaald.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .