Eerwraak verhaal
geboren: 1983
doodgestoken: 25 november 2004
Woonplaats: Berlijn-Wittenau
Land van oorsprong: Turkije
Kinderen: dochter Eda (geboren in 2001), een zoon uit een nieuwe relatie (geboren in 2004)
Dader: haar ex-man Cengiz Uzun (ten tijde van het misdrijf 26 jaar)
Semra groeit op in Berlijn. Haar moeder sterft in 1994, een maand later hertrouwt haar vader. Mogelijk accepteert de nieuwe vrouw Semra niet. Ze wordt behandeld als een huisslaaf. Om van haar af te komen, verlooft de vader Semra met haar neef Cengiz wanneer zij 12 is (mogelijk per telefoon). Drie jaar later wordt de bruiloft voorbereid. Semra vlucht naar de Berlijnse meisjeshulpdienst Papatya.
De vader dringt er bij zijn dochter, de hulpdienst voor meisjes en het bureau voor jeugdzorg op aan dat Semra naar huis terugkeert.
Hij dreigt zelfs benzine over zichzelf uit te gieten en zelfmoord te plegen. Hij verzekert schriftelijk dat hij zijn dochter niet tot een huwelijk zal dwingen.
Semra keert terug naar haar familie en wordt een paar dagen later naar Turkije gebracht en uitgehuwelijkt. Daarna keert ze met haar man terug naar Berlijn.
Het huwelijk loopt slecht af, Cengiz is gewelddadig, de politie moet keer op keer worden gebeld wegens huiselijk geweld. Op 21-jarige leeftijd scheidt Semra van hem, trekt bij haar dochter in en begint een nieuwe relatie. Ze heeft een zoon.
De situatie escaleert wanneer het recht van werkloze Cengiz om te blijven in gevaar komt. Zijn advocaat adviseert hem om een bijzonder nauwe band met zijn kind te claimen. Vermoedelijk om dezelfde reden beweert Cengiz plotseling dat het tweede kind van zijn ex-vrouw ook van hem is. Een vaderschapstest weerlegt de leugen.
Maar nu wil Cengiz zijn dochter zien. Omdat hij gewelddadig is, mag hij dat alleen doen onder toezicht van het bureau voor jeugdzorg. Maar Eda wil niet met hem spelen. De ontmoeting wordt afgebroken. Even later doodt Cengiz zijn ex-vrouw op straat met meer dan 30 messteken voor de ogen van hun driejarige dochter. Hij wordt ter plaatse gearresteerd.
In september 2005 wordt de dader veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij voelde zich naar verluidt beledigd omdat zijn dochter niet met hem wilde spelen. Voor de rechtbank beweert hij dat het geen gedwongen huwelijk was (wat niet ongewoon is. De daders beweren meestal dat het een liefdeshuwelijk was). De advocaat van de mede-eiser zegt dat Semra's vader zijn dochter gewoon heeft verkocht.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord