Gedwongen huwelijken in de vakantieperiode

De zomervakanties zijn voor veel jongeren begonnen. De tijd om te genieten van het leven op een mooie plek. Maar dat is niet het geval voor jongens en meisjes die in het land van herkomst gedwongen worden om met een neef of nicht te trouwen.

Elk jaar worden jongens en meisjes achtergelaten in een vreemd land om te trouwen met een partner die zij niet willen. Huwelijksdwang, vooral van minderjarigen, is een grove schending van de mensenrechten en veroorzaakt onpeilbare ellende voor de slachtoffers.

Iemand meenemen naar het buitenland om hem te dwingen te trouwen is een misdrijf binnen de Europese Unie, dat kan worden bestraft met maximaal drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro.

Exacte cijfers zijn niet beschikbaar, maar het overkomt minstens duizenden Europese jongeren per jaar, vaak tijdens een "vakantie". In mei 2022 bijvoorbeeld werden twee Spaans-Pakistaanse zussen door hun schoonfamilie doodgeschoten terwijl ze op vakantie waren in Pakistan, vanwege problemen rond hun gedwongen huwelijken en de wens van hun echtgenoten om naar Europa te emigreren.

Buitenstaanders kunnen iets doen als ze vermoeden dat jongeren tot een huwelijk worden gedwongen, betoogt auteur en maatschappelijk werker Celal Altunas.

Huwelijksdwang komt voor in culturen waar collectieve waarden en normen zwaarder wegen dan individuele verlangens. Hieronder vallen ook kinderhuwelijken. Die komen nog steeds voor in onder meer Turkije, Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Marokko, Syrië en Somalië.

Je machteloos voelen

Wanneer je met dit fenomeen wordt geconfronteerd, kun je als buitenstaander een gevoel van machteloosheid krijgen. Maar geef er niet aan toe, want soms is er wel iets aan te doen, ook als de slachtoffers al in het buitenland zijn.

Elk geval is anders en vereist specialistische kennis die in veel Europese landen voorhanden is. Slachtoffers kunnen hun persoonlijke verhaal met specialisten delen en om passend advies vragen.
Frankrijk: mariageforce.fae@diplomatie.gouv.fr
Nederland: landelijk-expertise-centrum-egg@politie.nl
Verenigd Koninkrijk: fmu@fcdo.gov.uk
Duitsland: https://www.zwangsheirat.de/beratung-fp/beratungsstellen-vor-ort

Nooit capituleren

Succes is niet gegarandeerd, elk geval vereist zijn eigen strategie. Blijf kalm, vraag advies aan specialisten en capituleer nooit. Denk niet: ze zijn daar, we kunnen niets meer doen. Of het hoort bij hun cultuur en het is gevaarlijk. Blijf vechten. Met de juiste aanpak en deskundig advies kun je meisjes en jongens in zo'n noodsituatie vaak toch helpen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie en getagd met , , .