Eerwraak in Iran: Ariana Lashkari (15) door haar vader doodgeschoten

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ariana Lashkari
Geboren 2007
doodgeschoten: 27 juni 2022
Woonplaats: Nourabad, Zuid-Iran
Herkomst: Fars
Kinderen: geen
Dader: Haar vader Mohammad Kazem Lashkari (43 jaar)
De 15-jarige Ariana Lashkari heeft grote moeite met het volgen van de verplichte wetten van de sharia. Ze heeft problemen met de verplichte hijab, moppert over de beperkende wetten voor meisjes en vrouwen, en de dubbele standaard die de overheid en de islamitische samenleving hanteren voor mannen versus vrouwen.

Haar vader, de 43-jarige Mohammad Kazem Lashkari, schaamde zich voor zijn mooie, eigenzinnige, leergierige, zorgzame, intelligente dochter die weigerde de oneerlijk strenge religieuze wetten te volgen.

Op een dag zag Mohammad zijn dochter plezier maken en lachen in het park met een jongen. Naar verluidt had hij grote moeite met de wens van zijn dochter om haar eigen levensstijl te kiezen.

Bij thuiskomst ontstond er ruzie en Mohammad maakte zijn dochter duidelijk dat hij haar gedrag een schande voor het gezin vond. Ariana ontvluchtte het ouderlijk huis en vertrok naar haar grootmoeder van vaderskant in Nourabad, een kleine stad in de provincie Fars in het zuiden van Iran.

Op maandag 27 juni 2022 schoot Mohammad zijn dochter dood met een jachtgeweer in Nourabad.

Na zijn arrestatie legde Mohammad de volgende verklaring af: "Na een ruzie ging Ariana naar het huis van mijn moeder en ik kon mijn woede niet beheersen. Ik ging erheen met mijn jachtgeweer om haar bang te maken. Het was echt niet mijn bedoeling om mijn dochter te doden. Ik vuurde onvrijwillig."

De straf voor vaders die hun dochters doden wegens "eer" is zeer laag in Iran met 3 tot 10 jaar gevangenisstraf omdat de Iraanse wet gebaseerd is op de sharia.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , .