Verdachte zwijgt over dodelijke mesaanval in Duitsland

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lali
geboren: 1999
doodgestoken: 18 november 2022
Plaats delict: Speyer (Rijnland-Palts)
Herkomst: Roemenië, mogelijk Roma
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar vriend (22 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Een detail van de zaak: Tijdens het misdrijf op 18 november 2022 heeft de dader bijna het hoofd van het slachtoffer afgehakt.

Eerder waren Lali en haar vriend vanuit Roemenië naar Speyer gekomen om op de kerstmarkt te werken. Ze verbleven in een vakantiewoning. Daar stak de dader het slachtoffer neer. Lali bloedde dood. De dader is ter plaatse gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .