Dodelijke steekpartij in Duitsland: dader moet vijf jaar gevangenisstraf uitzitten

Dilan
geboren: 1992
doodgestoken: 2022
Woonplaats: Weyhe (Nedersaksen)
Herkomst: Syrië / mogelijk Koerden
Kinderen: 2 dochters
Dader: haar man Mohammad Sharif E. (48 jaar)
Mohammad en zijn vrouw komen vanuit Syrië via Iran naar Duitsland. Het echtpaar gaat uit elkaar. De vrouw woont samen met hun 21-jarige dochter Havin. De naam klinkt Koerdisch. Er is nog een dochter die in Iran woont - mogelijk omdat ze daar getrouwd is.

Op 30 maart 2022 staat de ex voor de deur van de familieflat in Weyhe-Leeste, Nedersaksen. Omdat ze medelijden met hem heeft, laat de vrouw hem binnen. Haar echte naam is niet bekend.

Mohammad steekt zijn vrouw met een keukenmes voor de ogen van hun dochter. De dochter belt de hulpdiensten, die constateren dat de vrouw dood is. De man wordt gearresteerd op de plaats van het misdrijf.

In september begint het proces voor de rechtbank van Verden. De dochter doet aangifte van huiselijk geweld, mishandeling en doodsbedreigingen. Er bestaat een bevel tot bescherming tegen geweld, dat de dader eerder heeft geschonden. In december wordt de dader veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor doodslag in een "kleine zaak".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .