Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fabian S.
geboren: 1994
Moordpoging: 14 juni 2013
Woonplaats: Hoorn (NRW)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: geen
Daders: de ouders van zijn ex-vriendin, Beyaz en Ali G. (beide 37 jaar)
Fabian is niet dood. De zaak bevindt zich in dit archief vanwege de ongewone constellatie.

Sinds 2011 gaat de 19-jarige Fabian uit met de 16-jarige Ayse. Haar ouders keuren de relatie niet goed. Ze dienen zelfs aanklachten in om de relatie te beëindigen. Uiteindelijk gaan ze ook uit elkaar (mogelijk omdat Ayse naar Turkije wordt gebracht). Toch blijven Fabian en haar ouders, die beiden een Duits paspoort hebben, ruziën. De vader is een loodgieter.

Een wederzijdse vriend wil bemiddelen in de zaak. Ze ontmoeten elkaar op het Horn station in het district Lippe. Ayse's vader Ali en haar moeder Beyaz hebben Fabian geslagen en gestoken. Het slachtoffer verliest veel bloed, zijn leven is een paar dagen in gevaar, maar hij overleeft het wel.

De vader meldt zich bij de politie op de plaats van het misdrijf, de vrouw vlucht eerst, maar wordt later gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar poging tot moord. Beide daders zitten in hechtenis en zwijgen. Ze hebben twee andere dochters (2,10 jaar) en een zoon (15 jaar), die waarschijnlijk worden verzorgd door familieleden na het misdrijf.

Fabian voltooide de opleiding tot dakwerker, die hij vanwege zijn verwondingen moest afbreken. Hij overleeft de aanval dankzij een dokter die toevallig aanwezig is.

Er wordt ook gezegd dat het meisje eerder door haar ouders is geslagen en op hun verzoek door het Bureau voor jeugdzorg is opgevangen. Ook sommige familieleden spelen een rol, bijvoorbeeld de vluchthulp van de dader, de verre familieleden waar ze is gearresteerd, een oom die later aan de pers vertelt dat het allemaal niets te maken heeft met het feit dat Fabian een Duitser is. En een tante met wie het meisje in Turkije woont.

In december 2013 zal het proces over poging tot doodslag beginnen in de regionale rechtbank van Detmold. De vader wordt veroordeeld tot 6 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, de moeder tot 4 jaar. Beide partijen zullen in beroep gaan. In januari 2015 gaat een nieuwe rechtszaak van start. Er verschijnt een dreigbrief tegen de advocaat van het slachtoffer. Ondertussen wordt de vader ook aangeklaagd voor een gevangenisstraf. Bij het nieuwe proces worden de vonnissen bekrachtigd.

Ayse is niet de echte naam van het meisje. Inmiddels heeft men haar naar Turkije gebracht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .