Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gülsüm Semin
geboren: 1989
gedood: 2 maart 2009
Woonplaats: Rees (bij Krefeld)
Herkomst: Turkije/Koerden
Kinderen: geen
Dader: haar drielingbroer Davut, ten tijde van het misdrijf al 13 jaar in Duitsland
Gülsüm is 20 jaar oud en werkt bij Mc Donald's. Haar Koerdische familie kwam in 1995 vanuit Turkije naar Duitsland, aanvankelijk als asielzoekers.

Gülsüm wordt verliefd op de 25-jarige materiaaltester Altin P. Haar familie is tegen de relatie. De jonge vrouw is beloofd aan een Koerd uit haar geboortedorp aan de Syrische grens. Zij is wettelijk getrouwd in Istanbul in 2008. Maar ze scheidt van hem. Zij wordt dan beloofd aan een ander familielid in Hannover (Mehmed, die illegaal in Duitsland is). Haar vader Yussuf (49 of 52 jaar) en haar broer Davut mishandelen haar, eenmaal is zij met een gebroken kaak naar het ziekenhuis gebracht. Maar ze doet geen aangifte.

In november 2008 wordt Gülsüm zwanger. Uit panische angst voor haar familie aborteert zij het kind (waarschijnlijk in de 5e maand illegaal in Amsterdam op advies van haar zuster). Terug in Duitsland moet ze weer naar het ziekenhuis. Zo komt de vader het verhaal te weten.

Twee dagen na de abortus lokt de vader eerst de zus het huis uit. Dan pikt Davut zijn zus Gülsüm op onder het voorwendsel dat ze samen naar haar gestolen fiets willen zoeken. Hij rijdt met haar een zandweg op, wurgt haar en slaat haar gezicht kapot met vijf takken. Gülsüm sterft door veel slagen. Davut neemt haar handtas mee, waarschijnlijk om een roofmoord te faken.

Eind maart arresteerde de politie een 32-jarige medeplichtige. Miro, een Rus, had de mannen van de familie Semin ontmoet in het asielzoekerscentrum waar hij zelf in afwachting was van zijn deportatie. Eerst had hij Davut een alibi verschaft: ze waren samen in een speelhal geweest. Maar de politie vindt een jasje bij Miro, waarvan de knoop naast het lichaam werd gevonden.

Kort daarna worden broer en vader gearresteerd. De broer bekent en geeft als motief de familie-eer. De vader ontkent van het misdrijf te hebben geweten.

Maar tijdens zijn verhoor duikt een nieuwe verdenking op: Gülsüm's moeder was overleden nadat zij naar Duitsland was verhuisd. Het is mogelijk dat ze ook slachtoffer was van een familiedelict.

Later wordt bekend dat de drielingbroer van Gülsüm zich bij het bureau voor maatschappelijk welzijn heeft gemeld. Hij en zijn vader krijgen allebei overheidssteun. Voor Gülsüms begrafenis in Turkije vraagt de moordenaar het gebruikelijke bedrag van 1600 euro aan in de stad Rees.

De krant Bild berekent dat de familie Semin meer dan 300.000 euro aan sociale uitkeringen heeft ontvangen. Het waren afgewezen maar gedoogde asielzoekers die sinds 2008 permanent verblijfsrecht in Duitsland hebben. In totaal verwekte de vader elf kinderen bij zijn twee vrouwen.

In het proces blijkt dat Miro uit Rusland eigenlijk Sahil heet en uit Azerbeidzjan komt. Dit suggereert dat hij een moslim is. Bovendien heeft hij al in de gevangenis gezeten voor drugs- en wapenovertredingen. Zelfs zijn advocaten wisten hier waarschijnlijk niet van.

De rechtbank Kleve heeft de vader eind 2009 tot een levenslang gevangenisstraf veroordeeld. De broer krijgt 9,5 jaar (net iets minder dan de maximale jeugdstraf van 10 jaar die door de aanklager was geëist). Sahil/Miro krijgt 7,5 jaar vanwege medeplichtigheid aan moord.

Het Federale Hof van Justitie verwerpt het beroep van de veroordeelden in juni 2010.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .