Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Alireza Fazeli Monfared
geboren: 2001
onthoofd: 2021
Woonplaats: Ahwaz, Iran
Kinderen: -
Daders: waarschijnlijk zijn broer en neven
De 20-jarige Alireza Fazeli Monfared had Iran willen ontvluchten om zich bij zijn vriend in Turkije te voegen en daar asiel aan te vragen. Zijn familie verhinderde dat scenario en besloot dat Alireza moest worden gedood omdat hij homo is. Zijn broer en neven ontvoerden en vermoordden hem vervolgens op brute wijze en lieten zijn onthoofde lichaam achter onder een boom in de buurt van de stad Ahwaz.

De verwachting van mensenrechtenactivisten is dat de Iraanse machthebbers niet tot het uiterste zullen gaan om gerechtigheid voor Alireza Fazeli te krijgen, omdat homo's in Iran op vele manieren worden achtergesteld.

Wij ontvangen graag meer informatie over deze zaak!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider en getagd met , , , .