Eerwraak verhaal
geboren: 1977
neergestoken: 25 juli 2010
Woonplaats: Schermbeck (NRW)
Herkomst: Slachtoffer: Kameroen; Dader: Guinee (Afrika)
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Mustafa (leeftijd is niet duidelijk vermeld)
Mustafa is een afgewezen asielzoeker. Hij is samen met Jessica, een Kameroense vrouw, sinds 2009. Hij verbergt zich in haar appartement en kelder om deportatie naar Zwitserland te voorkomen.
Op 25 juli 2010 stak hij Jessica 4 keer in de hals. De reden voor de misdaad is in nevelen gehuld. Aangezien Jessica mannelijke kennissen heeft, ligt een motief van jaloezie en een machtsclaim voor de hand. De "slachting" kan duiden op een eremoord. Mustafa veegt het moordwapen af en bergt het op in de besteklade. Als de televisie drie dagen aanstaat in haar appartement, bellen de buren de politie. Agenten breken in het appartement in en vinden het lichaam.
Na het misdrijf vlucht Mustafa naar Noorwegen en wordt daar in september 2010 gearresteerd. Hij geeft zijn leeftijd op als 16 jaar (vermoedelijk omdat hij hoopt te worden veroordeeld volgens het jeugdrecht). In een medisch rapport staat dat hij minstens 26 jaar oud is, maar mogelijk ouder dan 30. Aangezien hij een relatie had met het 33-jarige slachtoffer, lijkt een leeftijd van boven de 30 voor de hand te liggen.
In januari 2012 wordt hij door de arrondissementsrechtbank van Duisburg veroordeeld tot 11 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens doodslag. Tot het einde ontkent hij de misdaad. Maar het bewijs is overweldigend. De enige verklaring die hij aflegt is dat hij moslim is.
Een krant stelt dat de naam Mustafa niet de echte naam van de dader is. Mocht het nooit opgehelderde motief voor de misdaad veeleer liggen in een geschil over deportatie en onderduiken, dan zou het hier niet om een eremoord gaan.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Tienermeisje bruut vermoord door haar broer in Divandareh, Iran
-
Pakistaanse rechtbank spreekt man vrij die dochter doodde in ‘eerwraak’
-
Eerwraak in Pakistan: Jong meisje levend verbrand omdat ze wilde trouwen met iemand van haar eigen keuze
-
Twee doden bij vermoedelijke eerwraak in Barnala, Punjab, India
-
Dima Bushnak (19) doodgeschoten in het noorden van Israël: ‘Ze wilden niet dat ze werkte of studeerde’
-
Ziena moest sterven vanwege “familie-eer”, de eerste van vier daders vrijgelaten na het uitzitten van een derde van de straf
-
Jonge Afghaanse vrouw doodgestoken door echtgenoot in Pakdasht
-
Man doodt zus vanwege “eer” in Karachi
-
Familie doodt tienerkoppel en hangt lichamen op aan mangoboom in Uttar Pradesh
-
Eerwraak in Iran: twee meisjes van 16 en 19 jaar vermoord door familieleden in de bergen van Lorestan