Getuigenis 203 van 225 in moordzaak Narges Achikzei

caret-down caret-up caret-left caret-right
Burger
Ik hoorde onlangs verdrietig nieuws op de show van Ustad-adat. Een jonge Afghaanse (23) uit Nederland (Utrecht), Nargiz genaamd, werd met benzine overgoten en door laffe stiekeme figuren in brand gestoken, waarna ze later overleed aan haar verwondingen. Ze was/is verloofd en studente geweest. Hun bruiloft was gepland voor 20 december. Volgens Ustad Sadat is er het volgende gebeurd: De deurbel ging en een postbode vertelde haar dat ze van de 8e verdieping moest komen en haar pakketje moest aannemen. Ze ging naar beneden maar vond niemand bij de ingang. Daarna ging ze terug naar het appartement en toen ze de liftdeur opende om haar appartement binnen te gaan, werd ze vastgehouden door twee mannen, waarvan er één benzine over haar gooide en haar in brand stak. Ik heb twee vermoedens: Of de moordenaars zijn islamofoob of iemand die van haar hield en haar niet kon krijgen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.
  • de relatie wenst te beëindigen.
  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.
  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.


Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Moord Narges Achikzei, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , , , , , , .