Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatemeh Ghozat
geboren: 2004
Vermoord: 22 mei 2020
Woonplaats: Tehran
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: haar oom Mojtaba Namdar
Fatemeh Ghozati (16 jaar) woont bij haar moeder Bariha Rahmani, zus en broer in het district Shahrak-e Aseman, Zuidoost-Teheran.

In de nacht van 22 mei 2020 hadden ze een vriendin van haar moeder met haar dochter te gast.

Mojtaba Namdar is de beruchte criminele broer van de ex-man van Bariha die telefonisch had aangekondigd dat hij samen met zijn vriendin op bezoek zou komen om met hen te praten over zijn bezoek aan haar ex-man in de gevangenis.

Fatemeh was net thuisgekomen na een lange reis. "De vermoeidheid was van haar gezicht af te lezen", zei haar moeder. Toen ze aankwam, groette ze iedereen. Ze schudde handen met de vriendin van haar oom toen Mojtaba haar vroeg waarom ze er 'als een aap' uitzag. Fatemeh werd boos en gaf hem antwoord."

De ruzie tussen Fatemeh en Namdar escaleerde. Rahmani probeerde haar dochter naar het huis van een buurman te sturen, maar die was niet thuis, dus keerde Fatemeh terug naar het appartement. Toen Namdar haar zag werd hij furieus en gewelddadig. Hij viel Fatemeh aan en sloeg haar hoofd tegen de muur.

Rahmani slaagde er met veel moeite in om Fatemeh en Namdar van elkaar te scheiden en uiteindelijk overtuigde ze Mojtaba ervan om samen met zijn vriendin te vertrekken.

Maar de ruzie eindigde daar niet. de tiener Fatemeh kon het niet nalaten om nog een boze sms naar Namdar te sturen. De inhoud van het bericht maakte Namdar zo woedend dat hij terugkeerde naar de flat, en nadat hij Rahmani had geslagen, richtte hij zich op Fatemeh en gooide haar uit het raam van de elfde verdieping voor de ogen van Rahmani en de dochter van haar vriendin.

Familieleden wijzen erop dat Mojtaba Namdar bekende Fatemeh te hebben vermoord in het bijzijn van al hun buren voordat de hulpdiensten op de plaats van het misdrijf aankwamen. Maar nadat het meisje dood was verklaard, trok hij dit weer in en beweerde dat er geen getuigen waren geweest.

In eerste instantie erkende Mojtaba Namdar de moord te hebben gepleegd en gaf aan bloedgeld te zullen gaan betalen, maar nadat hij met de politie had gesproken bedreigde hij de getuigen en liet het op een zelfmoord lijken.

Nadat Mojtaba Namdar op borgtocht was vrijgelaten besloot Rahmani in de media haar beklag te doen: "Hij gooide mijn meisje, mijn trots, waar ik 16 jaar lang hard voor gewerkt had, voor mijn ogen uit het raam en legde toen haar lichaam in mijn armen. Hij is nu op borgtocht vrijgelaten en loopt vrij rond. Hij bedreigt mijn zoon, en zegt hem: 'Het is nu jouw beurt!'.

Ik ben bang voor mezelf en mijn kinderen. Vertel me, in welk ander land ter wereld, als er een moord is gepleegd en al het bewijs wijst op het feit dat het moord was, zou de verdachte dan twee weken later al op borgtocht worden vrijgelaten?"
We zouden blij zijn met aanwijzingen! Voor een e-mail rechtstreeks aan ons kunt u gewoon hier klikken.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , .