Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hanna H.
geboren: 1980
neergestoken: 13 oktober 2009
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland, Dader: Jordanië
Kinderen: drie (ten tijde van het misdrijf 4, 6, 13 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Feras Issa Saleh A. (ten tijde van het misdrijf 35 jaar)
Begin 2009 verhuist de Jordaniër met zijn Duitse vrouw en drie kinderen naar de Keulse wijk Bilderstöckchen. Omdat hij zijn vrouw mishandelt, krijgt zij een straatverbod met contactverbod. Hij houdt zich daar niet aan en blijft haar lastigvallen - zonder gevolgen.

Op 13 oktober 2009 schoffeert hij zijn vrouw op de binnenplaats van hun huis. Dan ramt hij een mes zo'n 20 keer in haar torso en snijdt in haar gezicht. Verschillende buren zien de daad vanaf het balkon, waaronder kinderen. Ze getuigen later dat hij niet goed bij zijn hoofd was. In het ziekenhuis, bezwijkt Hanna aan haar verwondingen.

De Jordaniër vlucht naar het vliegveld. De volgende dag wordt hij in Brussel gearresteerd terwijl hij incheckt op het vliegtuig naar Istanbul. In zijn zak heeft hij nog een ticket naar Damascus.

De drie kinderen worden naar hun grootouders gebracht. Hanna is een Duitse bekeerlinge die een tijd met haar man in Jordanië heeft gewoond. Het proces zal in juli beginnen bij het Regionale Gerechtshof in Keulen.

Daar wordt gezegd dat Hanna Duits-Jordaanse ouders heeft, maar de Duitse nationaliteit. Zij zou op 15-jarige leeftijd in Jordanië zijn uitgehuwelijkt aan haar man. Later kwamen ouders, dochter en schoonzoon naar Duitsland. In dit geval had de echtgenoot herhaaldelijk geld van zijn vrouw geëist, dat hij onder meer aan prostituees had uitgegeven.

Feras geeft de moord op zijn vrouw toe, maar beroept zich op psychische stoornissen. Hiervoor krijgt hij in juli 2010 van het Regionale Hof van Keulen een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .