Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aylin / Shari
geboren: 1983
gestoken: 28 januari 2012
Woonplaats: Keulen-Holweide
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen gemeenschappelijke, verder onduidelijk
Dader: haar partner Mustafa G. (41 jaar)
Op 28 januari 2012 steekt Mustafa zijn partner (of geliefde) 30 keer met een keukenmes. Een getuige komt tussenbeide. Vervolgens probeert Mustafa zichzelf te verwonden (wat vrij ongebruikelijk is voor een eremoord). Buren bellen de politie.

De agenten vinden de twee gewonden op de met bloed besmeurde zolder. Het misdrijf vond plaats in Aylin's appartement of in de gang voor haar appartement. Beiden zullen een spoedoperatie ondergaan. Twee dagen later is Aylin nog steeds in gevaar. De reden die voor het misdrijf wordt gegeven is de intentie van de vrouw om te scheiden. Mustafa kon dit niet aan.

De krant beweert dat Aylin niet de echte naam van de vrouw is. Op een andere plaats heet ze Shari (ook wel aangeduid als gewijzigd). In september 2012 begint het proces over poging tot doodslag bij de regionale rechtbank in Keulen. Aylin/Shari lag vele maanden in het ziekenhuis, overleefde en getuigt. Ze is nog steeds getekend door steekwonden. Het vonnis is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .