Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Büsra (Emine) G.
geboren: 1983
neergestoken: 10 november 2009
Woonplaats: Darmstadt
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar vriend Hür S. (ten tijde van het misdrijf 24 jaar)
Büsra (in een reportage wordt ze Emine genoemd) en Hür zijn al 4 jaar een stel en studeren mechatronica aan de universiteit van Darmstadt. Op 10 november 2009 komt Büsra naar de universiteit om het cijfer van haar eindexamen te vernemen. Na haar studie wil ze terug naar Ankara naar haar ouders.

Maar haar vriend plant zijn toekomst in Duitsland en is het niet eens met Büsra's plannen. In de computerzaal van de universiteit steekt hij haar neer. Verschillende medestudenten zijn getuige van de daad. Ze bloedt dood. Hür vlucht en geeft zichzelf aan bij de politie op het hoofdstation.

In augustus 2010 wordt het vonnis uitgesproken in de rechtbank van Darmstadt: Al tijdens de relatie had Hür zijn vriendin vernederd, gecontroleerd en geslagen. Eindelijk was ze erin geslaagd te scheiden en een andere man te ontmoeten. Hür had de nieuwe vriend gedreigd dat er bloed zou vloeien. Toen wilde Hür nog één keer boven zijn ex-vriendin uitstijgen. Hiervoor wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf (zonder vaststelling van bijzondere zware schuld).

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .