Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anna
geboren: 1961
doodgeslagen: 8 december 2008
Woonplaats: Essen
Herkomst: Turkije
Kinderen: ten minste één zoon
Dader: haar echtgenoot, op het moment van het misdrijf 62 jaar.
In het huwelijk tussen Anna en haar Turkse man komt geweld regelmatig voor. De politie zet hem verschillende keren het appartement uit en vaardigt huisverboden uit.

Maar op 8 december 2008 vermoordt Anna's man haar in haar slaap. Hij laat haar onder het bloed in het appartement liggen en vlucht naar zijn zoon (of stiefzoon).

Getuigen zien hem rond 10 uur 's ochtends wegrijden in een taxi. s Middags vinden familieleden het lichaam en waarschuwen de politie. De dader wordt bij zijn zoon gearresteerd en aanvankelijk opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar moet zijn toerekenbaarheid worden onderzocht.

Verder ontbreken nadere gegevens. Dus het blijft onduidelijk of deze zaak een eremoord is. Ook de echte namen van slachtoffer en dader zijn onbekend. De WAZ berichtte op 9.12.2008 over deze zaak (helaas niet meer online). Met aanwijzingen zouden we blij zijn!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in WAZ, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .