Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatima T.
geboren: 1975
schot: 9 mei 2019
Woonplaats: Offenbach
Herkomst: Marokko
Kinderen: minstens 1 zoon (13 jaar op dat moment)
Dader: Mohammed Soultana (42 jaar), de vriend van haar zus
Op 9 mei 2019 schiet Mohammed Soultana op een Duits-Marokkaanse vrouw uit een rijdende huurauto, terwijl ze voor een vechtschool op haar zoon staat te wachten. De vrouw zit in een Porsche. Er is maar één schot, het raakt haar in de hals. Fatima stapt uit en stort in. Haar zoon moet haar lijdensweg aanschouwen. De man (en de vader van de zoon) is er ook. Fatima sterft in de ambulance.

Er is een klopjacht gestart. De geparkeerde huurauto is gevonden. In België raakt Mohammed's spoor bijster. De dader moet eerder bedreigingen hebben geuit. Fatima's familie krijgt politiebescherming. De advocaat van de familie beschrijft de dader als een kennis van de familie, "een Marokkaan met zieke motieven, die denkt de wereld en de vrouwen te kunnen regeren zoals hij wil".

Midden juni geeft Mohammed zich over aan de politie in Offenbach. Zijn vlucht duurde 41 dagen. Hij was waarschijnlijk verwikkeld in een relatie met de zus van het slachtoffer. Misschien wilde de zuster scheiden en steunde Fatima haar. Op deze manier zou de dader niet alleen zijn aanspraak op de macht tegenover zijn partner doen gelden, maar ook tegenover haar familie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .