Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Funda K.
geboren: 1981
moordpoging: 1 juli 2015
Woonplaats: Mergel / NRW
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter (6 jaar)
Dader: haar man Ersoy K. (39 jaar)
Ersoy is een elektrotechnisch ingenieur geboren in Marl. In 2002 ontmoet hij zijn vrouw Funda, die in Turkije is opgegroeid. In 2009 krijgen ze een dochter.

Vanwege huiselijk geweld scheidt Funda in 2014 en verhuist met haar dochter naar Haltern am See. Ersoy krijgt een benaderingsverbod voor Funda. Er is een geschil over alimentatiebetalingen.

Op 1 juli 2015 vertrekt Ersoy ondanks een benaderingsverbod naar Haltern. In een ijssalon ontmoet hij zijn vrouw en dochter, die onmiddellijk naar huis rijden. Ersoy volgt hen en verstikt zijn vrouw in het trappenhuis. Buren grijpen in. Ersoy haalt een mes en ontvoert de dochter, die in een islamitische familie altijd "toebehoort" aan de vader. Met haar vlucht hij naar Italië. Waarschijnlijk met de intentie om van daaruit met de veerboot de EU te verlaten.

Eerst bevestigt hij aan zijn vrouw aan de telefoon: "Ja, ik wilde je vermoorden". Maar dan is hij door haar en de politie overtuigd om terug te keren naar Duitsland en te worden gearresteerd. De dochter is getraumatiseerd.

In januari 2016 wordt Ersoy door de juryrechtbank van Essen veroordeeld tot 5 jaar en 9 maanden gevangenisstraf wegens poging tot doodslag en kinderontvoering.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .