Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Joanna S.
geboren: 1988
neergestoken: 29/30 december 2010
Woonplaats: Hannover
Herkomst: slachtoffer: "Aziatische achtergrond"; dader: Brazilië
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar vriend Miguel W. (ten tijde van het misdrijf 27 jaar)
Het is uiteindelijk een kwestie van discretie of men een eer motief ziet in deze misdaad. Het kan ook een daad van jaloezie zijn. Dat zou echter de vraag doen rijzen waarom de dader niet zijn rivaal - maar zijn vriendin - heeft gedood.

De feiten: Miguel is afkomstig uit Brazilië, heeft een Duits paspoort, studeert journalistiek en is bij de politie bekend wegens gewelddadige misdrijven tegen vrouwen. Hij gaat sinds een paar maanden uit met Joanna, een studente landschapsarchitectuur. Ze heeft een Aziatische achtergrond. Misschien kan een Filipijnse achtergrond worden vermoed.

Op 29 december 2010, gaan de twee samen uit. Ze maken ruzie, de ruzie gaat door tot vroeg in de ochtend bij Joanna's huis. Dan steekt Miguel zijn vriendin 3 keer in de hals met een keukenmes. Nadat ze dood is, brengt hij haar meer verwondingen toe.

Miguel rijdt in de Wedemark naar huis, naar Mellendorf. Hij stuurt een sms'je naar een familielid om hem over de moord te vertellen (een gebruikelijk detail bij eremoorden). Hij licht de politie in, die inbreekt in Joanna's appartement en het lijk en het moordwapen vindt. Ongeveer 6 uur na de misdaad, wordt Miguel gearresteerd.

In maart 2011 begint het proces bij de rechtbank in Hannover. Het vonnis is niet te vinden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Uncategorized en getagd met , , .