Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yasemin Tomak Iybar
geboren: 1979
Vermoord: 29 januari 2011
Woonplaats: Lünen (NRW)
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Daders: haar zwager en ex-vriend Adem I. (34 jaar) en Salia, de vrouw van haar nieuwe geliefde
Yasemin is een hovenier en is al eerder getrouwd geweest. Om een verblijfsvergunning in Duitsland te krijgen, trouwde ze in 2005 met de broer van haar vriend Adem. Adem maakt misbruik van haar. In 2010 neemt ze afstand van hem. Ze betrekt haar eigen appartement in Lünen en begint een relatie met een man genaamd Ibrahim K. Deze man is getrouwd en heeft kinderen. Zijn vrouw Salia huurt samen met de bedrogen ex-vriend een knokploeg in. Naar verluidt worden de mannen verondersteld Yasemin te verkrachten "om haar te onteren" (dit is wat de aanklager later zegt).

Het plan wordt niet uitgevoerd. In plaats daarvan vallen Adem en Salia het slachtoffer aan op 29 januari 2011 in het appartement van Yasemin. Ze binden haar vast en nemen haar mee naar een garage om haar te laten verkrachten. Adem wilde de misdaad filmen. Maar de mannen weigerden. Adem en Salia brengen het slachtoffer terug naar het appartement en wurgen haar daar.

Twee dagen later dumpen Adem en twee medeplichtigen het naakte lichaam op een rustplaats op de snelweg in Nederland, waar het op 4 februari wordt gevonden. De auto van Yasemin wordt later in Dortmund gevonden. Adem is in mei gearresteerd. Salia vestigt zich in de zomer in Turkije. Haar motief voor de misdaad is waarschijnlijk eerder wraak en jaloezie. De ex-vriend daarentegen had waarschijnlijk een eremotief.

In december 2011 begint het proces voor de Rechtbank van Dortmund. Adem zwijgt over de beschuldigingen. In maart 2013 wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld. Voor de knokploeg die hij op Yasemin's nieuwe vriend heeft afgestuurd, moet hij Ibrahim 10.000 euro compensatie betalen vanwege het toebrengen van lichamelijk letsel en veroorzaken van pijn. De verdediging gaat in beroep. In maart 2014 verklaart het Federale Hooggerechtshof het vonnis definitief. De medeplichtige Salia is nog steeds op vrije voeten.

Vier andere mannen uit Dortmund en Castrop-Rauxel worden berecht voor de Jeugdkamer. Ze hadden Yasemin's nieuwe minnaar bewusteloos geslagen op 23 januari. Hiervoor krijgen zij in maart 2012 de volgende straffen: 4 jaar en 6 maanden; 4 jaar; en 3 jaar en 3 maanden. Een van hen zal worden veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk wegens "bemiddeling".

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Klokkenluider, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .