India: Vader schiet dochter dood en moeder helpt lichaam dumpen nadat 'ze trouwde met man van andere kaste'

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aayushi Yadav / Aayushi Chaudhary
geboren: 2000
doodgeschoten: 17 november 2022
Woonplaats: Badarpur, Delhi
Herkomst: India
Kinderen: geen
Daders: haar vader Nitesh Kumar Yadav (49 jaar) en moeder Brajbala Yadav (45 jaar)
Op donderdag 17 november werd de 21-jarige, nog thuiswonende Ayushi Yadav met twee kogels in de borst doodgeschoten door haar 49-jarige vader Nitesh Kumar Yadav na een ruzie over haar huwelijk vorig jaar met een man van een andere kaste.

Haar lichaam werd in plastic gewikkeld en in een rode koffer gestopt en vervolgens gedumpt bij een snelweg in de buurt van de stad Mathura in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh.

De politie arresteerde vader Nitesh Yadav en moeder Brajbala Yadav een paar dagen na de moord nadat zij tegenstrijdige verklaringen tegenover agenten hadden afgelegd. Ze werden aangeklaagd op grond van de Indiase wetsartikelen 302 (straf voor moord) en 201 (het doen verdwijnen van bewijsmateriaal van een misdrijf, of het geven van valse informatie, om de dader te beschermen).

"Brajbala Yadav heeft misschien niet haar dochter doodgeschoten, maar ze was wel betrokken bij het wegwerken van het lichaam en had haar man in een auto vergezeld naar Mathura.", aldus een politiewoordvoerder.

De politie denkt aan "eerwraak" als motief. De vader zou bekend hebben dat hij zijn dochter thuis heeft doodgeschoten. Volgens de politie zou ook de broer van het slachtoffer ervan hebben geweten.

Negen dagen voor haar 22ste verjaardag werd het lichaam van Aayushi Chaudhary gecremeerd in aanwezigheid van politieagenten. Ayushi deed een opleiding in computerapplicatie aan een privéschool en hoopte software-ingenieur te worden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .