Indiase deelstaat voert nieuwe regels in om eerwraak te voorkomen

caret-down caret-up caret-left caret-right
Op donderdag 20 oktober heeft de regering van Maharashtra in India nieuwe regels ingevoerd om eerwraak te voorkomen. Agenten is gevraagd de nieuwe regels, die in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van het Hooggerechtshof, met onmiddellijke ingang toe te passen. Agenten moeten extra waakzaam zijn wanneer een incident rond een voorgenomen interreligieus huwelijk wordt gemeld.

De regels bepalen ook dat deelnemers van een 'khap panchayat' en soortgelijke organisaties door agenten moeten worden geïnformeerd dat wat zij doen bij wet verboden is. Een "Khap" is een gemeenschapsorganisatie die een clan of een groep Noord-Indiase kasten of clans vertegenwoordigt. Als een dergelijke bijeenkomst al heeft plaatsgevonden, moeten agenten de deelnemers duidelijk maken dat het koppel of hun familieleden niets mag worden aangedaan. De nieuwe resolutie bepaalt dat deelnemers van een clanbijeenkomst die beslissingen nemen die tegen de wet ingaan, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd door de politie.

"Om geweld en lynchpartijen een halt toe te roepen, is de politie gevraagd in elk district teams van de snelle interventiemacht op te leiden. Waterkanonnen en traangas moeten worden gebruikt om de menigte onder controle te houden. Aanvallers ter plaatse moeten onmiddellijk worden gearresteerd", aldus de resolutie.

Wanneer een protest van een groep of organisatie heeft geleid tot geweld en verlies van eigendommen, moeten de leiders van de groep zich binnen 24 uur op het politiebureau melden voor ondervraging; zo niet, dan worden zij beschouwd als voortvluchtigen en zullen zij strafrechtelijk worden vervolgd, aldus de regeringsresolutie.

Agenten die zich niet aan de uitvoering van de nieuwe regels houden, zullen worden gestraft.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .