Shella werd voor de ogen van haar kinderen afgeslacht door haar ex-vriend

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shella Rosa de Cruz
geboren: 1989
doodgestoken: 18 januari 2022
Woonplaats: Rotterdam
Herkomst: Suriname
Kinderen: 2 (ten tijde van de moord 13 en 3 jaar oud)
Dader: haar ex-vriend Garland van der K. (32 jaar)
De 32-jarige Garland van der K. heeft dinsdag 18 januari zijn 33-jarige ex-vriendin Shella uit Rotterdam ruim zestig keer gestoken in het bijzijn van zijn 3-jarige dochter en 13-jarige stiefzoon. Kennelijk kon hij niet accepteren dat zij de relatie met hem had beëindigd. Eerder had hij haar ook al bedreigd: "Op een dag knal of steek ik je dood. Over twaalf jaar sta ik weer buiten."

Op Garlands strafblad staan al veroordelingen voor openlijk geweld, beroving en seks met een minderjarige.

De rechtbank vindt dat hij niet in een opwelling handelde toen hij Shella vermoordde. Hij wist wat hij deed en ging er zelfs mee door nadat zijn stiefzoon hem bij zijn moeder vandaan probeerde te trekken.

"Terwijl hij zijn partner neerstak, werd de verdachte gestoord door de zoon van het slachtoffer. Deze deed een poging om de verdachte van het slachtoffer af te trekken. De verdachte stopte toen met steken en zei tegen de jongen dat hij dat niet moest doen en rustig moest blijven. Toen de jongen vervolgens naar de balkondeur rende om hulp te roepen, zei de verdachte dit nogmaals. Vervolgens ging hij door met steken", aldus de rechter.

De kinderen van Shella hebben een posttraumatische stressstoornis opgelopen en zullen naar verwachting nog lange tijd grote psychische schade ondervinden van de weerzinwekkende gebeurtenis. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn, zei de rechter. De rechtbank veroordeelde Garland tot 18 jaar gevangenisstraf met TBS en dwangverpleging.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .